Hoppa till sidans innehåll

MKS Måndagsseglingar ”Radialcupen”


Varje måndag under säsongen (med några veckors uppehåll för sommarlov) seglar vi Radialcup på Fjåset.

Radialcupen innebär att vi alla seglar Laser med radialsegel. Vi seglar 3 – 4 race varje måndag, med klockstart och samma bana varje vecka. Första start går 18.15 (18.00 på hösten). Bästa totalresultat från säsongen vinner cupen, så det är inte bara bra segling som premieras utan också närvaro.

Till Radialcupen bjuder vi in alla laserseglare som vill kappsegla, enda kravet vi har är att du har ett radialsegel. Vi ser även gärna att du har gjort MKS regeltest inför varje säsong, och vi seglar enligt Svenska Seglarförbundets kappseglingsregler. (http://www.svensksegling.se/Kappsegling/ReglerDomare/Kappseglingsreglerna2017-2020/) För att få delta i Radialcupen måste du vara medlem i MKS.

Under säsongen har vi ett löpande schema med två funktionärer per seglingstillfälle. Om du ska delta i Radialcupen förväntas du ställa upp som funktionär. Funktionärsschema hittar du här: (LÄNK). Om du inte kan vara funktionär de datum du blivit tilldelad är det din skyldighet att hitta någon ersättare. Om du inte hittar någon ersättare måste Radialcupskommitéen kontaktas. Funktionärsinstruktion hittar du här

Banan är en kryss-läns bana med länsmålgång, skiss;

 

Inför uppstart på säsongen har vi ett teoritillfälle som du som anmält dig som deltagare till Radialcupen kommer bli inbjuden till. I anslutning till säsongsstart har vi en obligatorisk funktionärgenomgång med genomgång av motorbåtar, banläggning och säkerhet på sjön. Resultatet räknas enligt ett så kallat lågpoängsystem, regelbundet deltagande premieras.

Du som har egen båt deltar kostnadsfritt. Du som inte har egen båt kan låna en av MKS sex klubbjollar mot avgift – mer info om klubbjollarna hittar du här . En sådan båt ska bokas i bokningsformuläret och kan bokas tidigast sju dagar innan segling.

Ansvariga för Radialcupen är Radialcupskommtitén och Lars Gustafsson (styrelseledamot).

Radialcupskommittén består av:

Eva Falk ordförande

Clara Hamrén sekreterare

Susanna Bremberg funktionärsansvarig

Sofia Leringe seglingsansvarig

Funktionärsinstruktion Radialcupen

En förutsättning för att delta i Radialcupen är att ställa upp som funktionär. Varje tillfälle är två personer funktionärer, och funktionärsansvarig försöker fördela tillfällena så minst en funktionär har tidigare erfarenhet av att lägga bana, ta hand om klubbens motorbåtar etc. Funktionärsschemat hittar du här. (LÄNK)

Förberedelse

Läs noga igenom dessa Funktionärsinstruktioner i god tid innan du ska vara funktionär. Tänk igenom de olika momenten så att när du kommer ner till MKS den aktuella kvällen känner dig förberedd inför din uppgift.

Den aktuella dagen ska du gå in och kolla på någon nyligen uppdaterad väderprognos för ort nära vårt banområde. Detta för att ha en uppfattning om vad som kan tänkas hända under kvällen.

Se till att ni är på plats i mycket god så att ni kan ta fram allt material som ska med i följebåten samt att hinna förbereda själva följebåten.

Ni behöver vara ute på fjärden tidigt för att hinna kolla vindförhållanden och hinna planera bästa möjliga start- och banområde och lägga i bojar. Rekommendation är att vara ute på fjärden senast 30 min före start. Om väder och vindförhållanden medför tveksamhet om segling går att genomföra tar funktionärerna tillsammans med kappseglingsansvariga detta beslut. Vid hård vind kan detta beslut tas i land. Annars tas beslutet ute på vattnet.

Att ta med i följebåten:

- Bensintank
- Åror
- Bojar   
    - 2 gula                                   
   - 1 orange (reservmärke för banändring)
- Linor med ankare  
   - Totalt 3 st
- Megafon
- Resultatprotokoll
- Funktionärsväska (kolla att vindvimpel, pennor, pärm, signalhorn, pannlampa...finns)

Lägga bana

Banan ska läggas i enlighet med Radialcupens banbeskrivning. Det är viktigt att funktionärerna har god koll på vindriktning, och om denna ändras bör banan läggas om mellan starterna.

 

Före start

Räkna gärna redan nu antalet laser på fjärden för att lättare veta om några bryter under kvällen. Identifiera båtar ni inte känner igen och kolla namn och medlemskap, var tillgänglig i startområdet om någon vill anmäla sig själv eller nytt segelnummer mm. 

Starterna  

Starten sker 18.15 (18.00 på hösten när det blir mörkt tidigare). Starten sker med klocka och funktionären tutar på 5 min, 4 min, 1 min och start. Funktionären signalerar även 30 sek kvar till start och räknar ner från 10 sek.

Om en båt gör grosshandlarstart utan att omstart beslutas, ropa den felandes namn eller nummer och att denne gjort regelbrott.

Om någon seglare inte hinner fram till start får denna delta först vid nästa start. 3-4 race genomförs per måndagkväll.

 

Seglingen

Varje race är 2 varv i banan, funktionärerna har koll på resultat för varje race och tar även emot protester. Funktionärerna ska hela tiden ha uppsikt över alla seglare, om någon båt välter eller har problem är det funktionärens skyldighet att hjälpa till och ha koll så att inget sker på vattnet. Funktionärerna ska även ha uppsikt så att handelsfartyg eller Carl Philip (färja) har fri väg och att seglarna inte är i fara för dessa båtar.

 

Segling genomförd

Ta upp alla bojar med ordning och reda på linor och ankare. Kolla så ingen laser blir liggande kvar på fjärden.

Kör in i hamn och återställ all utrustning på avsedd plats.

- kolla att utrustning är hel/funkar, annars felanmäl till kappseglingsansvariga

Förtöj Funktionärsbåten på ett säkert sätt enligt gällande instruktioner.

Sammanställ resultatet och skicka till resultatsansvarig senast 24 timmar efter seglingen. (Eva Falk???)

Viktigt att även ange namn på kvällens funktionärer så att rätt personer får sitt ”F” i resultatlistan.

Som funktionär för kvällen är du också protestkommitté. Protesterande båt ska i samband med målgång meddela funktionär att man protesterar mot annan båt.Målsättningen är att protest reds ut av funktionärerna under kvällen. Rådfråga gärna Radialcupskommitén om något är oklart. Vi vill dock poängtera att vår målsättning är att våra seglingar avgörs på banan eller i enstaka fall under kvällen i en god och konstruktiv anda.

 

Uppdaterad: 19 AUG 2018 22:48 Skribent: Lars Gustafsson 2011

Postadress:
Mälarhöjdens Kanotsällskap
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Besöksadress:
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info