Hoppa till sidans innehåll

MKS Måndagsseglingar ”Radialcupen”


Varje måndag under säsongen (med några veckors uppehåll för sommarlov) seglar vi Radialcup på Fjåset. Radialcupen innebär att vi alla seglar Laser med radialsegel. Vi seglar ca 3 – 4 race varje måndag, med klockstart och samma bana varje vecka. Första start går som regel 18:30. Starten tidigareläggs till 18:00 från början av September och 17:30 de sista två veckorna i September, för att undvika mörkret. Bästa totalresultat från säsongen vinner cupen, så det är inte bara bra segling som premieras utan också närvaro. 
 
Till Radialcupen bjuder vi in alla laserseglare som vill kappsegla, enda kravet vi har är att du har ett radialsegel. Vi ser även gärna att du har gjort MKS regeltest inför varje säsong, och vi seglar enligt Svenska Seglarförbundets kappseglingsregler. För att få delta i Radialcupen måste du vara medlem i MKS. Inför uppstart på säsongen har vi ett teoritillfälle som du som anmält dig som deltagare till Radialcupen kommer bli inbjuden till.
 
Under säsongen har vi ett löpande schema med två funktionärer per seglingstillfälle. Om du ska delta i Radialcupen förväntas du ställa upp som funktionär. Om du inte kan vara funktionär de datum du blivit tilldelad är det din skyldighet att hitta någon ersättare.
 
Banan är en kryss-läns bana med länsmålgång enligt följande bild:

 

Starterna  
Starten sker som regel 18.30 på våren och 18.00 på hösten när det blir mörkt tidigare. Starten sker med klocka och flaggor och funktionären tutar på 3 min, 2 min, 1 min och start. Funktionärerna tillämpar flaggorna 3, 2, 1 samt enskild och allmän omstart. Ca 3-4 race genomförs per måndag kväll.
 
Seglingen
Banan seglas enligt illustration ovan. Varje race är två varv i banan, funktionärerna har koll på resultat för varje race och tar även emot protester. Funktionärerna ska hela tiden ha uppsikt över alla seglare, om någon båt välter eller har problem är det funktionärens skyldighet att hjälpa till och ha koll så att inget sker på vattnet. Funktionärerna ska även ha uppsikt så att handelsfartyg eller Carl Philip (färja) har fri väg och att seglarna inte är i fara för dessa båtar.
 
Resultatet räknas enligt ett så kallat lågpoängsystem, regelbundet deltagande premieras.
Du som har egen båt deltar kostnadsfritt. Du som inte har egen båt kan låna en av MKS sex klubbjollar mot avgift – mer info om klubbjollarna hittar du här. En sådan båt ska bokas i bokningsformuläret och kan bokas tidigast sju dagar innan segling.
 
Funktionärsinstruktion Radialcupen
En förutsättning för att delta i Radialcupen är att ställa upp som funktionär. Varje tillfälle är två personer funktionärer, och funktionärsansvarig försöker fördela tillfällena så minst en funktionär har tidigare erfarenhet av att lägga bana, ta hand om klubbens motorbåtar etc. Funktionärsschemat hittar du i Radialcupens Facebookgrupp samt distribueras via mail
 
Förberedelse
Läs noga igenom dessa Funktionärsinstruktioner i god tid innan du ska vara funktionär. Tänk igenom de olika momenten så att när du kommer ner till MKS den aktuella kvällen känner dig förberedd inför din uppgift. Den aktuella dagen ska du gå in och kolla på någon nyligen uppdaterad väderprognos för ort nära vårt banområde. Detta för att ha en uppfattning om vad som kan tänkas hända under kvällen.
Se till att ni är på plats i mycket god så att ni kan ta fram allt material som ska med i följebåten samt att hinna förbereda själva följebåten.
 
Ni behöver vara ute på fjärden tidigt för att hinna kolla vindförhållanden och hinna planera bästa möjliga start- och banområde och lägga i bojar. Rekommendation är att vara ute på fjärden senast 30 min före start. Om väder och vindförhållanden medför tveksamhet om segling går att genomföra tar funktionärerna tillsammans med kappseglingsansvariga detta beslut. Vid hård vind kan detta beslut tas i land. Annars tas beslutet ute på vattnet.
 
Att ta med i följebåten:
- Bensintank
- Åror
- Bojar: 2 gula, 1 orange  
- Linor med ankare: totalt 4 st (3 för bojar, en för följebåten)  
- Megafon
- Startklocka
- Flaggorna 3, 2, 1 samt enskild och allmän omstart
- Resultatprotokoll
- Funktionärsväska (kolla att vindvimpel, pennor, pärm, signalhorn, pannlampa, första hjälpen, kniv m.m. finns)
 
Lägga bana
Banan ska läggas i enlighet med Radialcupens banbeskrivning i illustration ovan. Det är viktigt att funktionärerna har god koll på vindriktning, och om denna ändras bör banan läggas om mellan starterna.
 
Före start
Räkna gärna redan nu antalet laser på fjärden för att lättare veta om några bryter under kvällen. Identifiera båtar ni inte känner igen och kolla namn och medlemskap, var tillgänglig i startområdet om någon vill anmäla sig själv eller nytt segelnummer mm. 
 
Segling genomförd
Ta upp alla bojar med ordning och reda på linor och ankare. Kolla så ingen laser blir liggande kvar på fjärden. Kör in i hamn och återställ all utrustning på avsedd plats. Kolla att utrustning är hel/funkar, annars felanmäl till kappseglingsansvariga Förtöj Funktionärsbåten på ett säkert sätt enligt gällande instruktioner. 
 
Sammanställ resultatet och lägg ut i Radialcupens Facebooksida eller skicka till resultatsansvarig senast 24 timmar efter seglingen. Viktigt att även ange namn på kvällens funktionärer så att rätt personer får sitt ”F” i resultatlistan.
 
Som funktionär för kvällen är du också protestkommitté. Protesterande båt ska i samband med målgång meddela funktionär att man protesterar mot annan båt.Målsättningen är att protest reds ut av funktionärerna under kvällen. 
 
Rådfråga gärna Radialcupskommitén om något är oklart. Vi vill dock poängtera att vår målsättning är att våra seglingar avgörs på banan eller i enstaka fall under kvällen i en god och konstruktiv anda.

Resultat
Varje veckas resultat beräknas enligt "lågpoängsystem", det vill säga få poäng ger hög placering. Alla seglingar räknas. De race man inte går i mål får man lika många poäng som antalet deltagare den veckan, plus ett.

Säsongsreultatet beräknas enligt "lågpoängsystem", det vill säga få poäng ger hög placering. För varje vecka får man poäng enligt sin placering den veckan. Om man är funktionär ges poängen av snittpoängen av de veckor man deltagit. De veckor man inte deltar får man lika många poäng som antalet deltagare den veckan det är flest deltagare under året, plus ett extra poäng. Så med till exempel som mest 15 deltagare någon vecka under året så ger icke deltagande 16 poäng ALLA veckor under det året. Varje seglares 10 bästa poäng under året summeras för slutresultatet.

Senaste uppdaterade resultat kan ses här (klubbhemsida) eller här (externt, ladda ner filen och öppna i valfri webläsare).

 

Uppdaterad: 19 AUG 2018 22:48 Skribent: Lars Gustafsson 2011

Postadress:
Mälarhöjdens Kanotsällskap
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Besöksadress:
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info