Hoppa till sidans innehåll

MKS historia i snabba drag


MKS hamn i begynnelsen

 

Bildandet av Mälarhöjdens Kanotsällskap, MKS skedde den 13 mars 1946 hemma hos Hans Lindvall. Grundarna var: Grundarna var Ragnhild "Uppsala" Palmqvist (Gille), Hans "Tick-Tack"Lindvall, Nils "Prånglarn" Hansson, Börje Lindberg, Olle "Panik-Olle" Palmqvist (Svensson) och Åke "Pilliano" Hedenskog, med Åke som förste ordförande .

Alla ingick i styrelsen utom junioren Hans Lindvall som därmed kom att bli MKS förste medlem. "-någon måste ju vara medlem", menade Hasse.

Den 27 mars skrev MKS ett hyreskontrakt med markägaren till Pettersbergsvägen 54. Hyran var på 200 kronor per år och löptiden var tillsvidare, med ett års uppsägning.
Nu var det bråttom med att få ner pålar till uppdragnings-bryggan innan isen försvann. Vimplar syddes och MKS var ett faktum!!!
På den tiden var det segelkanoter som gällde (därav namnet kanotsällskap) och då behövdes uppdragningsbryggor. Den första tiden hade man bara ett fyrmanstält som klubbhus, men med tiden växte behovet av ett riktigt klubbhus. Vilket också byggdes med möda och list för att inte stöta sig med grannarna...
I april 1952 lyckades MKS komma överens med markägaren Larsson om att få köpa loss tomtmarken för 5000 kronor.

MKS utvecklades till en ledande kappseglingsklubb. Vad gällde kappseglingarna rörde det sig alltid endast om en segling varje helg och inte som idag flera seglingar under såväl lördag som söndag. Man seglade också i samlad trupp till och från seglingarna vilket gjorde att ut- och hemseglingarna blev som hårda kappseglingar i sig.

Hösten 1968 brann klubbstugan ner. 1971 byggdes det klubbhus som idag bildar övervåning på huset (mer om det längre fram). Ett flertal båtar eldhärjades och verksamheten stannade upp ett tag innan det dök upp nya båtar och seglare.

MKS seglare har ofta stått på prispallen både nationellt och internationellt, i flera olika klasser under de snart sextio år som vi funnits. 

Båttyperna, seglarna och tävlingarna har varierat genom åren, det enda som bestått är MKS-andan. Det är ju så lätt att tro att det alltid varit och alltid kommer att vara som det är idag
När du läser vidare blir du varse att det skett en hel del i MKS genom årtiondena.

  
Stranden vid Fridhem år 1907, som 40 år senare skulle bli MKS.
  


40-talet

Förekommande båttyper var: B-kanoter, C-kanoter och E-kanoter.

Tävlingar som kom till var "Höstsegling" och "Ålstenköret " som seglades tillsammans med en båtklubb i Ålsten, under tiden 1946 - 1950 i september månad.

"Riddarköret" började 1945-46 arrangerades till en början av Aftonbladet men arrangemanget togs sedan över av MKS. Det var en tävling som gick av stapeln varje år på Kristi Himmelsfärdshelgen, på Riddarfjärden med start och mål vid stadshuskajen.

 


50-talet

Förekommande båttyper var: B-kanoter, C-kanoter, E-kanoter och Finnjolle.
Som en följd av det mångfacetterade idrottsutbytet mellan klubbarna kom orienteringstävlingen "Snusdosan" till 1951.
På den tiden tiden fanns det ett par bra orienteringsklubbar i Mälarhöjden och när man kom i mål var det vanligt att de satte en snusdosa under näsan på löparna för att de skulle kvickna till lite grand.
Rulle Hansson var en av dem som tidigt fick prova på detta påfund och han kom därför på att segelklubbarnas orienteringstävling skulle få heta just Snusdosan.
Som vandringspris yxade Rulle till en björkstubbe som han gjorde en snusdosa av. Denna dosa vandrar än idag, 45 år senare mellan klubbarna.

"Anunkannan" var en tävling som fanns under 1950 -53. Namnet kom av att den seglades på Anuns namnsdag. Start och mål var på Jungfruholmarna.
Roffe Holm MKS grundade tävlingen och instiftade vandringspriset som var en vanlig plåtburk.

1956 arrangerade MKS Kanot-SM ute på Rastaholm.

 


60-talet

Förekommande båttyper var: A-kanoter (i plast), B-kanoter, C-kanoter, E-kanoter,   IC-kanoter, Mothjolle, Piggjolle, Örnjolle, OK, Finnjolle, Trapezjolle och Trissjolle
Där B-kanot,C-kanot, Finnjolle och OK var dom mest förekommande.
"Kvastköret" var en tävling som tog form under 60-talet, som gick ut på att snabbaste tid segla en bana från yttersta bryggnocken i MKS-hamnen ut och runda den numera gröna pricken utanför Björnholmen och sedan tillbaka. Den som hade den bästa tiden kom överst på en upprättad så kallad stege och blev därmed Kvastkörsmästare.
Det nuvarande Kvastrekordet innehas av Stefan Sundblom och sattes lördagen den 5 februari 1989. Tiden lyder på 4 minuter och 25 sekunder.

PÅ 60-talet fanns en tävling som hette "E-lådan" och var en lagtävling, MKS mot
Göta SS. Tävlingen var ett samarrangemang där vinnaren ordnade tävling året därpå.

"Kvällskören" kom till 1966 och är en klubbtävling som än i dag seglas varje onsdag med start klockan 18.00 under Maj-September.
1976 intog den sin nuvarande form, dvs alla seglar i samma båttyp, nämligen Laser. Reglerna är dessutom modifierade sedan dess. Den som vinner denna fina tävling får titulera sig "Fjåsets Riddare".

 


70-talet

Förekommande båttyper var: B-kanot, C-kanot, D-kanot, E-kanot, Trapez, IC-kanot, 505,, OK, Flipper, Mirrorjolle, Knottjolle, Tornadokatamaran och Laser .
Skridskoseglingen började på MKS.

Tornadon kommer enligt Rolf Lundström alltid (?) att ha platsen som snabbast i klubben.

Mot slutet av 70-talet startades innebandyn upp på Mälarhöjdens skola för att hålla flåset uppe, den lever ännu men nu i Bredäng.

"KM", Klubbmästerskapen startades upp 1979 mest av en tillfällighet. Det var en blåsig höstdag som 6 seglare samlades på MKS för att segla,
då någon av dom sa att MKS borde ha ett eget KM. Klassikern som idag är en av MKS höjdpunkter var grundad.
 


80-talet

Förekommande båttyper var: Optimistjolle, 505 och Laser. Under sent 80-tal fanns någon Tobisjolle och Appollojolle. Lasern var både ungdom och seniorbåt, den slog ut alla andra båttyper.
Optimistjollar köps in av klubben för att ha till seglarskolan. Surfingbräden fanns med på ett hörn under en kort tid.
"Luciaköret" som startades 1980, är en tävling vilken köres på lördagen som angränsar till Lucia. Ja just det, december! Det är en tävling för dom tuffaste eller dåraktigaste...

"Jungfrumönstringen" 1987 är en tävling som går av stapeln i Maj som en säsongsuppstart.

Under 1980-talet skedde en intensiv juniorssatsning som man idag kan se har givit god frukt i form av tryggad återväxt.
Ungdomssektionen bedriver en mycket fin seglarskola och seglarläger för många ungdomar. Man kan även se att medlemsantalet stiger snabbt efter att ha haft en "down-period".
 


90-talet

Förekommande båttyper var: Laser, Optimistjollar, 505, C-kanot och E-kanot.
1996 tillkom en helt ny båttyp som fick Lasern att blekna vad gäller fart, nämligen RS600. Ebbe Rosén och Olle Wenrup var de som köpte in de första för att ha på MKS. Olle och Ebbe seglar också 505 och deltar i SM, EM och VM på ett förtjänstfullt sätt.
1990 startar "Sillburken", den är ett bevis på att den sociala samvaron är viktig i MKS. Det är en tävling som går ut på att kvällskörsdeltagarna delas in i grupper allt efter seglingsfärdighet. Den minst duktiga gruppen startar först och seglar ut till Jungfruholmarna. Därefter startar de bättre och slutligen de bästa.
Under gynnsamma förhållanden kan det bli en strid på kniven om vem som kommer först i mål.
Väl framme dukas det upp till sill och om man har åldern inne vankas det nubbe, annars läsk.
Efter middagen är det olika typer av lekar. Därefter startar återseglingen på samma vis som utseglingen. Väl hemma på klubben igen räknas seglingarna och lekarna samman och må bäste seglare/tävlare vinna.

1994 grundades "Janneköret", vilken gick ut på att segla till Janne Söderbäcks hus ute på Ekerö (hovgårdsfjärden, mitt emot Björkö). Övernatta, och sedan tävla tillbaka hem dagen därpå. Tävlingen var ca 17 distans.

"MKS-köret" grundades 1996 för att uppmärksamma MKS 50-års jubileum.
Det är en tävling både för Optimistjollar och Laserjollar. Under de första åren var det prisutdelning på scenen på Klubbensborg i samband med Mälarhöjdens dag-aktiviteterna..

1998 kom MKS hemsida på Internet till. Klicka här för att se hur den såg ut när det begav sig.

1999 under de sista skälvande dagarna av 1999 påbörjades planering inför ombyggnationen av klubbhuset.
 


2000-talet

Förekommande båttyper var: Laser, Optimistjollar, 2-krona, 505, RS600 (2 st), C-kanot och E-kanot.
Till sommaren 2000 fick seglarskolan tillfälle att förfoga över 3 stycken 2-kronor

"Kvällskören", Sommaren 2000 införs på prov Laser Radial som en egen klass. Det höll på under 3 säsonger innan det slogs samman med standardklassen igen, pga för få deltagande i den klassen.

Husbygge
Klubbhuset genomgick en stor förvandling! Huset lyftes och undervåning byggdes. Stor veranda byggdes. Planeringen pågick under hela vintern/våren 2000. Bygget påbörjades under våren samma år.

"Bastuköret" är en tävling som startades i samband med tillbyggnaden av källaren. Tanken var att efter segling på senhösten avslutas tävlingen med bastu. Premiäråret 2001(17/11) var tyvärr inte bastun helt färdig ännu, men vi körde ändå! Vann gjorde Bosse Sternå.

Sommaren 2002 startades tjejsegling som en del av seglarskolan, de seglar 2-krona.

På MKS-köret 2002 var det sveriges först regatta för laser 4.7. Tre båtar deltog.

12 oktober 2002 var det invigning av klubbhuset! titta gärna på bilder därifrån.
Lagom till invigningen togs det första klubbmärket till heders igen, efter beslut på årsmötet tidigare under året.
Det som använts tidigare stammar från 50-talet enligt vad jag hört... 

2001 började några stycken från Ålstenssidan att segla med i våra kvällskör. De blev medlemmar och verksamheten växte. 2002-2003 var MKS:arna med hemmahamn i Ålsten riktigt många och deltagarantalet på kvällskören steg dramatiskt.

Tidningen Segling kom på besök och skrev en artikel "En onsdagkväll på 54:an i Juni 2002" (som infördes i nr1 2003).

Inför sommaren 2003 förändrades Kvällskören från att "alltid" ha seglat runt fasta märken, såsom ön Fläsket, stenarna, sjömärken etc till att istället segla runt bojar. Ordet "funktionär" skapades i MKS. Det var en seglare som en onsdag som satt i följebåten och hade örnkoll på start/målgången.

Sommaren 2004 träffades båda delar av MKS i Ålstens hamn och avsnjöt hamburgare och utbytte seglarerfarenheter tillsammans.

Sensommaren 2004 sattes ett deltagarrekord. Det var 54 lasrar på Fjåset den 1 september! Det skrevs om rekordet både på svenska laserförbundets och på svenska seglarförbundets webbplatser. DEt visade sig skulle öka än mer. 2005 var det 60 båtar, 2006: 61, 2007: 60, 2008: 55, 2009: 54 båtar.

 

2006 firade klubben ett bejublat 60-årsfirande. Lasse Hellström var den som planerade och drog i arbetet.

FM (Finska Mästerskapen) SM, EM och VM för Masters i lasergrupen hade ofta deltagare från MKS. MKS blev i princip alla år största deltagande klubb.

Flera grupper åkte under vintern till Kanarieöarna under ledning av Sundelin för att förkovraig inför säsongstarten

HRLC (HöstRusk Laser Cup) som drogs igång av Jocke Staremo blev ett sätt att förlänga säsongen.

 

Papagallo är en restaurant på Söder som seglarna träffades en onsdag i september för att avrunda kvällskören

MKS förfogade vid slutet av 2009 över 20 båtar (8 optimister, 6 lasrar, 2 följebåtar och samägde med MBK fyra 2-kronor) Det krävdes att båtansvarig för varje båttyp utsågs, och tog ansvar för att båtarna var i gott skick.

 

Ett sista (?) stort markprojekt genomfördes när stödmurarna gentemot grannen och Pettersbergsvägen byggdes. Det var i mångt och mycket ett enmansuppdrag som utfördes av Leif Wiegurd!
  


10-talet

Förekommande båttyper är: Laser, Optimistjollar, 2-krona, 505, C-kanot och E-kanot.

Sommaren 2010 byggde vi nytt mastställ och centerbordsskåp. Det blev ordning o reda på klubben - mycket uppskattat!

Skolans medlemmar letar sig ut till onsdagskören och 2010 var det 6-8 tjejer som deltar mer eller mindre regelbundet.

2011 När detta skrivs kan detkonstateras att MKS fortsäter att växa. Mälarhöjdstomten är fylld till bristningsgränsen medan Ålstenshamnaen fortfarande har några platser.
Detta år har seglare från Ålsten sökt båtplats i Mälarhöjdshamnen mot att tidigare platsansökan gått i andra riktningen. Nu kan vi säga att vi verkligen är en klubb med två hamnar. Det känns bra!
Medaljens baksida blir förståss att alla som vill inte får plats och det krävs att man verkligen visar sig aktiv för att få en båtplats.

MKS:arna fortsätter att vara största klubben på Master-SM för Laser. Seglarskolan med laserdamer och 2-kronedamer samt alla juniorer blomstrar!

2012 var året då seglarskolan och tilhörande träningsaktiviteter fullständigt "exploderade" antalet medlemmar fördubblades, mycket tack vare den entusiastiske Lars Gustafsson.

På senhösten rev vi befintlig trapp och ersatte den med en betydligt större och stabilare, ända från Pettersbergsvägen och ner till vattnet. Under trappen ryms nu plats för 11 optischool. Samtidigt passade vi på att flytta om Laserställen och lite annat så tomtytan blev bättre disponerad.

Stor invigning december 2012.

Våren 2013 fullföljdes arbetet med nya förvaringsutrymmen för segel och centerbord/roderställ för optischool.

Under 2014 byggde MKS upp jolleställ med plats för 4 lasrar på MBK (Mälarhöjdens båtklubb(. Året därpå utökades till 8 platser. Hösten 2016 skänktes ställningen till MBK för att  minska MKS administrationen. Avsikten var att MBK även fortsättningsvis ska erbjuda båtplatser.

Sommaren 2015 började även seglare från Bergviks varv (Stockholms seglarsällskap - SSS) att husera laserjollar. Båtägarna från båda dessa klubbar är MKSare och deltar i kvällskören och andra aktiviteter. Vi är nu MKSare från fyra hamnar som seglar Kvällskören!

Kanotseglarsektionen (klubbens ursprung) lades ner 2013-2014, efter en önskan från kanotseglarna då de ansåg sig för gamla och återväxten var obefintlig.

Klubbhusets övervåning har i etapper under 2015-2017 renoverats helt från grunden med ny väggbeklädnad, bänkskåp, flytt av garderober och golvslippning. Nya möbler har köpts in, för att bättre passa verksamheten.

MKS innebandysektion lades ner 2016. Per Ohlander som hållit i den unde rmånga år driver den vidare i egen regi.

Uppdaterad: 12 FEB 2018 12:31

Postadress:
Mälarhöjdens Kanotsällskap
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Besöksadress:
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info