Hoppa till sidans innehåll

MKS Seglarskola och träningsgrupper


Länk till information och anmälan:MKS Seglarskola

MKS bedriver seglarskola och träningsgrupper i Optimistjolle, Laserjolle och 2-krona för juniorer/ungdomar samt för "damer"/ tjej-seniorer.  Vi är godkänd SSF-seglarskola och ungdomsvänlig klubb. Länk till Svenska Seglarförbundet

Seglarskolan och träningsverksamheten är precis som resten av MKS verksamhet ideell och bygger på att föräldrar och ungdomar delar på de uppgifter som finns.  I huvudsak används klubbens jollar i seglarskolan, men i träningsgrupperna har de som tävlar ibland egna jollar.

Under sommaren har vi nybörjarkurser för unga seglare (från 8 år) i optimister och 2-kronor. Vi har veckoträningar för de som vill fortsätta efter nybörjarnivå under skolterminerna från slutet av april till slutet av september. Oftast går man en säsong i varje seglarskolegrupp (fortsättningsgrupp och grön kappsegling) tills man flyttar upp till blå träningsgrupp. Från och med att man seglar i grön kappseglingsgrupp så ingår kappsegling som ett moment.  Våra mest ambitiösa seglare har framgångar på nationell nivå - och några på internationell nivår (det gäller både seniorer i 60-års åldern till juniorer).

Strukturen för MKS kursverksamhet och den tänkta seglingskarriären följer Svenska Seglarförbundets modell

Man startar med nybörjarkurs, där får man grundläggande kunskap

Man fortsätter med fortsättningskurs, där utökas kunskapen med bla. väjningsregler och man lär sig att segla i friskare vindar.

Grön kappsegling innebär att man börjar öva kappsegling och man deltar i sina första lokala kappseglingar på MKS och på grannklubbarna.

Blå kappseglig innebär att man tränar för att segla regionala kappseglingar, bla. Gill cup för optimist och Liros cup för Laser samt distriktsmästerskap. På den här nivån blir det intressant att skaffa en egen jolle för att kunna delta i träningsläger och tävlingar obehindrat.

Röd kappsegling innebär att man tränar för att segla på nationell nivå. I optimistklassen innebär det regionkval, rikskval och juniorSM. Om man skall nå den här nivån krävs det att man skaffar en egen jolle för att kunna träna och tävla tillräckligt mycket.

För Laser ordnas flera kubbtävlingar för seniorseglare (sk Masterseglare som man blir när man har fyllt 35). Radialcup på måndagar och onsdagskör är en utmärkt möjlighet att utvecklas som seglare.

 

 

 

Uppdaterad: 11 JAN 2018 21:58 Skribent: Lars Gustafsson
Epost: This is a mailto link

Postadress:
Mälarhöjdens Kanotsällskap
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Besöksadress:
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info