Hoppa till sidans innehåll

Seglarskola juniorer


  Seglarskola

Juniorerna är allt från rena nybörjare i optimist och 2-krona till  laserseglare i åldrarna 8 till 24 år. 

Vi är godkänd SSF seglarskola och följer seglarförbundets rekommendationer och har seglarmärkenas mål och seglargädje som ledstjärna Kurserna delas upp i kategorierna:

  • Nybörjargrupp (sommarläger)
  • Fortsättningsgrupp
  • Grön kappsegling (klubbnivå)
  • Blå (regional nivå)-röd kappsegling (nationell nivå).  Den röda nivån förutsätter engagemang från föräldragruppen att skaffa jolle och ordna med följebåt och sponsra coach på kappseglingar.

Vi seglar i princip på varje träff utom när vinden är för hård eller helt uteblir, då passar vi på att djupdyka i teori, riggning och knopar m.m.. Vi startar varje seglingspass med kort genomgång vad det är vi skall öva på och varför samt avslutar med att diskutera hur det gick och summera vad vi har lärt oss.

Vi brukar börja segla i slutet på april. Vi håller sedan på till sommarlovets början. Vi gör ett uppehåll för sommarlov men har då seglarläger. I samband med skolstarten sätter vi igång igen och håller på till slutet på september för seglarskolegrupperna, då bristen på ljus sätter stopp för oss på kvällarna. Träningsgrupperna fortsätter på helgerna in i oktober/november beroende på väfdret. Vi avslutar säsongen på samma sätt som vi började – med båtvård. 

Verksamheten bygger på en samverkan mellan ledare, barn och föräldrar. För att klubbens juniorverksamhet ska kunna fungera, behöver vi hjälp av föräldrar med mottagning av båtar på bryggan, upptagning pch städning av lokalerna.

  • Nybörjarkurserna har seglarförbundets bronsmärke som mål vilket innebär grundläggande kunskap i säkerhet och grundläggande seglingsfärdigheter. Vi bedriver nybörjarkurser som en-veckas dagläger på MKS under sommarlovet.
  • Fortsättningskurserna har seglarförbundets silvermärke som mål vilket framförallt innebär att man lär sig tillämpa väjningsreglerna och blir säkrare och klarar av mer avancerad manövrering av båten.
  • Träningsgruppen grön kappsegling mål innebär att man klarar seglarförbundets guldmärke, detta innebär att man har lärt sig reglerna för grön kappsegling och vet hur man seglar en grön bana samt ytterligare avancerad manövrering. Delmål 2 är att man deltar i grön kappsegling som arrangeras av klubbar i Stockholms seglarförbund.
  • Blå kappsegling innebär att man deltar i regionala kappseglingar (Liros cup, DM och öppna klubbtävlingar i regionen). Vi har seglare som deltar i röda/nationella kappseglingar med goda resultat. Inträde i blå grupp kräver att man tränar 2 gånger per vecka, har visat att man klarar ett antal färdighetsprov och att man har deltagit i 4 gröna kappsegligar på Gill Cup

Sommarläger.MKS organiserar tillsammans med GSS ett övernattningsläger på Jungfruholmarna.för barn som är medlemmar och deltar i seglarskola eller träningsverksamhet. Vi anordnar även ett nybörjarläger (dagtid) på MKS under sommarperioden.

Anmälan och information om avgifter:   Kurser, avgift och anmälan

Deltagarinformation: Är du redan antagen deltagare finns ditt träningschema här Deltagarinformation

Vad krävs av juniorerna för att få delta?

För att barnen ska få delta och segla Optimistjolle ska de kunna simma 200 meter och ha flytväst samt våtdräkt. När vattnet är under 14 grader krävs torrdräkt.
I de flesta fall brukar detta vara det året barnen går i 3:an. 

Seglarskolan 2011

För att man ska få segla Laserjolle hos oss i MKS seglarskola krävs att man har tagit "seglarförbundet silvermärke" eller har motsvarande kunskaper och visar att man är ansvarsmedveten. Kravet på våtdräkt och flytväst gäller förstås även för laser.

Seglarskolan 2011

SFF_SEGLARSKOLA_4-f_jpeg

Uppdaterad: 19 AUG 2018 22:48 Skribent: Lars Gustafsson 2012

Postadress:
Mälarhöjdens Kanotsällskap
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Besöksadress:
Pettersbergsvägen 54
12940 Hägersten

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info