Om seglarskolan

MKS bedriver seglarskola och träningsgrupper i Optimistjolle, Laserjolle och 2-krona för barn, ungdom och vuxna. Seglarskolans aktiviteter utgår normalt från MKS hamn på Pettersbergsvägen 54 på gångavständ från Mälarhöjdens Tunnelbana. MKS är därmed en av Stockholms närmaste segelklubbar som du kan ta dig till både kollektivt och med bil
MKS är godkänd SSF seglarskola. Vi följer seglarförbundets rekommendationer och vi har vår värdegrund som ledstjärna.
MKS är en väletablerad kappseglingsklubb, det innebär att de olika utbildningsstegen leder från seglingens grunder till att man blir en välutbildad kappseglare när man har genomgått alla utbildningsstegen.
- Nybörjarkurserna innebär att man får grundläggande kunskap i säkerhet och grundläggande seglingsfärdigheter. Vi bedriver nybörjarkurser för barn som en-veckas dagläger på MKS under sommarlovet. För vuxna genomförs nybörjarkursera på vardagkvällar under hösten och våren.
- Fortsättningskurserna innebär att man lär sig tillämpa väjningsreglerna och blir säkrare och klarar av mer avancerad manövrering av båten. Dessa genomförs under hösten och våren även för barnen.
- Träningsgruppen grön kappsegling innebär att man lär sig reglerna för grön kappsegling och hur man seglar en grön kappseglingsbana samt ytterligare avancerad manövrering. Ett viktigt delmål är att man deltar i grön kappsegling som arrangeras av klubbar i Stockholms seglarförbund.
- Blå kappsegling innebär att man deltar i regionala kappseglingar (Liros cup, DM och öppna klubbtävlingar i regionen). Vi har seglare som deltar i röda/nationella kappseglingar med goda resultat. Inträde i blå grupp kräver att man tränar 2 gånger per vecka, har visat att man klarar ett antal färdighetsprov och att man har deltagit i 2 gröna kappsegligar på Gill Cup
- För ungdomar som är 13 år och uppåt som vill lära sig segla har vi en särskild ungdomgrupp 2-krona
- Intensivkurser arrangeras när instruktörer finns tillgänliga och övrigt aktivitetsschema på klubben medger detta
- Utvecklingskurser för aktiva vuxna seglare arrangeras när instruktörer finns tillgänliga och övrigt aktivitetsschema på klubben medger detta
Vi tillhandahåller klubbjollar i hamnen på Pettersbergsvägen till de kurser som sker enligt SSFs utbildningsmodell efter sommarseglarskolan med en säsong (två terminer, höst och vår) i varje kurs till 'grön nivå' . Det innebär att man kan inte gå om kurserna flera säsonger eftersom vi vill göra det möjligt för nya deltagare varje år att gå respektive kurs. Detta gäller framförallt optimist och ILCA där det finns möjlighet att förvara en egen jolle på klubben. För de yngsta optimistseglarna har vi även ett antal torrdräkter att hyra ut.
De juniorplatser för optimister (4 st) och ILCA (4 st) som finns på klubben prioriteras till de mest tränings- och tävlingsaktiva ungdomarna. Även för seniorerna så prioriteras båtplats efter aktivitetsnivå (I huvudsak efter deltagande i klubbens kappseglingar)
Vi är en ideell verksamhet. Man är medlem i klubben även om man 'bara vill gå en kurs'. För att klubbens verksamhet ska kunna fungera, behöver vi ansvariga som sköter fastigheten, båtmaterialet, uppdaterar hemsidan, administrera avgifter, ekonomi (kassör), säkerställer att närvarorapporteringen fungerar, arbetar med ledarutveckling, är funktionärer på kappseglingar etc. I varje seglingsgrupp krävs ansvarig kontaktperson och någon som deltar i underhållsarbetet av båtar, materiel och anläggning.
Se mer om vår verksamhet under 'Allmän info', kursöversikt och värdegrund.
Vi seglar i princip på varje träff utom när vinden är för hård eller helt uteblir, då passar vi på att djupdyka i teori, riggning och knopar m.m.. Vi startar varje seglingspass med kort genomgång vad det är vi skall öva på och varför samt avslutar med att diskutera hur det gick och summera vad vi har lärt oss.
Vi brukar börja segla i slutet på april. Vi håller sedan på till sommarlovets början. Vi gör ett uppehåll för sommarlov men har då seglarläger. I samband med skolstarten sätter vi igång igen och håller på till slutet på september för seglarskolegrupperna, då bristen på ljus sätter stopp för oss på kvällarna. Träningsgrupperna fortsätter på helgerna in i oktober/november beroende på vädret. Vi avslutar säsongen på samma sätt som vi började – med båtvård.